Ukrajinský ořechový dort
Postup
Na dort:
Troubu nahrejte na 180C.
Ja pouzivam 2 dortove formy, ktere potru maslem a na dno ulozim pecici papir.
Smichejte mlete orechy, mouku, skrob a prasek do peciva.
Vejce rozdelte na bilky a zloutky.
Bilky uslehejte se soli ve velke mise na tuhy snih.
Zloutky slehejte na penu, pridejte najednou piskovy cukr a mixujte az je hmota hladka a nadychana a svetle zluta: asi 5 minut.
Pridejte 2 lzicky vanilkoveho extraktu.
Suche prisady smichejte se zloutkovou hmotou az se spoji, pak opatrne vmichejte (FOLD) tuhy snih.
Testo rozdelte do forem a upecte asi 25 az 30 minut.
(ze je testo hotove zjistite tak, ze se lehce dotknete povrchu prstem a kdyz je pruzne, ze se vrati do roviny, tak je testo upecene).
Na polevu (Frosting):
poleva je husta, ne tekuta. Neznam na to Cesky vyraz.
Cokoladove chipsy rozpustte a nechte vychladnout.
Maslo, cokoladu a zbytek vanilkoveho extratu slehejte, az se spoji. Postupne pridavejte cukr, silnou kavu, liker a slehejte, az je hmota nadychana.
Kavova napln:
Slehacku vyslehejte do tuha s troskou cukru, pridejte instantni kavu a vyslehejte, az se zrnka castecne rozpusti.
Dortove platy podelne rozkrojte. Prvni plat potrete cokoladovou polevou, navrstvete 1/3 slehackove naplne a prikryjte druhym platem.
Postup opakujte se vsemi 4 platy – na posledni uz nedavejte slehacku.
Pak cely dort potrete zbytkem cokolodove polevy.
Ingredience
30dkg jemne mletych vlasskych orechu
3 PL nasekanych orechu ( na ozdobu )
1/3 salku mouky
2 PL kukuricneho skrobu
1 KL prasku do peciva
12 velky vajec
1/4 KL soli
1 1/4 salku piskoveho cukru
3 1/2 KL vanilkoveho extraktu.
na Mocca polevu:
3/4 salku masla (zmekleho)
cokolada na vareni (ja pouzivam cokoladove chipsy-1 balicek 320g)
6 salku praskoveho cukru
3/4 salku silne kavy
1 1/2 PL kavoveho likeru (Kahlua apod.), nemusi byt.
na kavovou napln:
2 salky smetany ke slehani
2 lzicky instantni kavy