Boršč
Ingredience
0,5kg hovězího masa nebo 1 baliček kuřecí směsi na polévku
1 střední červená řepa
1 větší mrkev
1 střední cibule
4 střední brambory
0,5 kg hlávkového zelí
2 bobkové listy
1 zelená paprika
1 lžíce nasekané zelené petrželky
olej na smažení
1 větší protlak
sůl
Postup
Uvaříme maso do měkka. Bujon přelijeme přes síto aby v něm nezůstaly kosti. Maso přebereme a vrátíme do vývaru. Dolijeme vodou a přivedeme k varu.
Mezitím čerstvou řepu nastrouháme na hrubém struhadle a 4–5 krát propláchneme ve studené vodě.
Když už vývar vaří, přidáme řepu. Řepa musí přijít do vroucí vody, jinak zčerná. Vaříme asi 20 min. Zkontrolujeme jestli řepa už není červená a je skoro bez barvy.
Mezitím na pánvi vzpěníme cibulí nakrájenou na jemno a přidáme k ní mrkev nastrouhanou na hrubém struhadle. Restujeme 5 min. a přidáme protlak s trochou vody(může být z polévky). Dusíme 10 min.
Mezitím nakrájíme zelí na nudličky a brambory na větší kousky, papriku na malé kostičky. Dáme do polévky vařit.
Potom přidáme podušenou mrkev s cibulí a protlakem do polévky a ještě vše společně povaříme 10 min. Nesmíme zapomenout na bobkový list.
Polévku ještě ochutnáme a dosolíme.
Do hotové polévky přidáme zelenou petrželku a odstavíme s ohně.
V létě místo zelí dáváme šťovík nakrájený na nudličky a 1–2 nakrájené vejce natvrdo. Je to strašně dobré.
K boršču přikusujeme stroužek česneku nebo zelenou cibulku. Do polévky na talíři přidáme lžíci kysané smetany. Já si drobím ještě chleba nebo rohlík.